Ułożenie ciekawego komunijnego menu jest stosunkowo prostym zadaniem, wystarczy jedynie pamiętać o kilku kwestiach. Przede wszystkim dania, które zostaną zaserwowane, można przyrządzić nieco wcześniej. Komunie odbywają się na wiosnę, warto więc pamiętać o sezonowych składnikach potraw. Komunia to przede wszystkim święto dziecka, dlatego powinno się uwzględnić w menu również jego propozycje. Oczywiście można ułożyć menu tradycyjne, czyli rosół lub barszcz, tłuczone ziemniaki z drobiem i surówką lub kotlety schabowe z marynowanymi warzywami oraz sałatka jarzynowa, a na deser sernik, warto jednakże na tak specjalną okazję przygotować równie specjalne potrawy. Ze względu na porę roku zupą może być krem z dowolnego rodzaju warzyw, na drugie danie pieczeń z dowolnego rodzaju mięsa faszerowana grzybami lub owocami. Przystawkami mogą być ryby, szaszłyki lub faszerowane warzywa – jest to pomysł o tyle interesujący, że komunijne przyjęcia mogą odbywać się pod gołym niebem, gdzie bardzo łatwo przyrządzić tego typu smakołyki przy użyciu grilla. Po obiedzie, zamiast klasycznej sałatki jarzynowej z marchwią i majonezem, można zaserwować sałatkę owocową lub jaja faszerowane. Wybór deseru spokojnie można pozostawić dziecku, jednakże niewielka sugestia dotycząca wyboru ewentualnych wypieków (lepsze te z masami owocowymi) na pewno nie zaszkodzi. Na komunijnym przyjęciu nie powinno serwować się żadnych alkoholi, dlatego potrawy powinny być przede wszystkim lekkie. Należy również pamiętać, że Pierwsza Komunia jest świętem religijnym i przyjęcie powinno być jedynie dodatkiem do tak ważnej w życiu wierzącego dziecka uroczystości.