Dzień ślubu i wesela wymaga wielu przygotowań i zaangażowania. Jednym z ważniejszych tematów do przemyślenia jest ustalenie menu przyjęcia weselnego. Nawet zlecając organizację obiadu renomowanej restauracji czy kuchni domu weselnego, to my odpowiadamy za to, czym i jak zostaną podjęci nasi goście. Najważniejsze, by menu weselne było urozmaicone, wówczas każdy z zaproszonych bliskich i przyjaciół znajdzie tam coś dla siebie. Nie należy jednak popadać w paranoję. Przepych dań nie może zakłócać bowiem głównego nurtu spotkania: jeśli jest to wesele góralskie, nie podajemy sushi i fondue, a na eleganckie, wystawne przyjęcie nie pasują z kolei dania z grilla. Unikajmy serwowania dań ciężkostrawnych, takich jak gotowana kapusta, bigos, flaczki, fasolka po bretońsku, pamiętając, że częścią wesela są też tańce. Dobrze też nie podawać, szczególnie na początku imprezy, dań „brudzących”, takich jak barszcz czerwony, modra kapusta czy rosół z długimi kluskami (trudny do zjedzenia bez pobrudzenia koszuli/krawata). Na dania gorące wybierać warto różnorodne mięsa i ryby z dodatkami. Na szwedzkim stole połóżmy sałatki, śledzie, wędliny, sery, pasztety i sosy. Dodatkowo warto zaoferować gościom wybór ciast i owoców. Coraz modniejsze staje się obecnie kupowanie kolorowych alkoholi jako alternatywy dla wódki na weselu.