Przekąski do wina można podzielić na dwie grupy: proste, gotowe do spożycia tuż po zakupie i takie, przygotowaniu których należy poświęcić trochę czasu. Do pierwszej grupy należą wszelkiego rodzaju sery podpuszczkowe, zarówno twarde, jak i miękkie, o wszystkich możliwych smakach, a także oliwki, dobrze wysuszone kabanosy czy orzechy. Przyrządzenie takiej przekąski ogranicza się jedynie do jej porcjowania, mimo to są one uznawane za zdecydowanie najlepszy wybór – wysokiej jakości ser pleśniowy z czerwonym winem smakuje po prostu wybornie. Warto jednak spróbować czegoś bardziej skomplikowanego i efektownego. W tym przypadku doskonałym rozwiązaniem jest hummus, czyli pasta z ciecierzycy oraz sezamu i oliwy z oliwek wraz z czosnkiem lub suszonymi pomidorami, a do tego krakersy. Krakersy również doskonale komponują się z pastami ze słonecznika lub sera z mięsem drobiowym, a także z bardzo interesującymi pastami z łososia czy twarogu z suszonym pomidorem. Wszelkiego rodzaju niewielkie kanapki na ciepło również będą dobrym rozwiązaniem. Można również pokusić się koreczki z sera, wędliny i papryki. Pomysłem, który z pewnością każdemu przypadnie do gustu, są na przykład gruszki lub szparagi otoczone szynką parmeńską, a następnie wrzucone na kilkanaście minut na ruszt grilla. Ciekawym rozwiązaniem są również własnoręcznie zamarynowane, na około tydzień przed podaniem, oliwki z czosnkiem, cytryną, kolendrą i chili.