Sposób podania zimnej płyty zależy przede wszystkim od rodzaju potraw, jakie są jej zawartością. Zazwyczaj wędliny, warzywa, sery, potrawy z jaj czy wszelkiego rodzaju sałatki serwuje się na osobnych talerzach lub tacach, jednakże ostatnio coraz częściej odchodzi się od tego typu sposobów serwowania. Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wszystkie powyższe przekąski połączyć w jedną, interesującą całość. Sałatkę można podać nie w tradycyjnej salaterce stojącej na środku stołu, ale w szerokim kieliszku do wina, z dodatkiem pomidora i dobrej wędliny, z przybraniem z rzodkiewki i szczypiorku. Jaja z nadzieniem z pieczarek doskonale będą się prezentować na połówkach pomidorów, zaś wędlina niekoniecznie musi być pokrojona w plastry, ponieważ można ją podać w postaci niewielkich szaszłyków z papryką, marynowanymi pieczarkami i żółtym serem. Niewielkie roladki z szynki z nadzieniem z gęstego serka homogenizowanego i ogórka są równie ciekawym rozwiązaniem, co pomysłowo ułożone części mandarynek, gruszek, truskawek, kiwi oraz winogron, które zjada się przy pomocy wykałaczek. Złożone w rulon fragmenty tortilli z nadzieniem ze smażonego kurczaka, sera feta oraz pomidora czy pierożki z ciasta francuskiego z mięsnym nadzieniem z pewnością sprawią, że każde przyjęcie nabierze niepowtarzalnego charakteru. Biorąc pod uwagę fakt, że podczas przyjęć zimne przekąski zazwyczaj są dodatkiem do innych potraw, zaserwowanie ich w jakiś bardziej spektakularny sposób będzie dla gości miłą odmianą.