Kawę podaje się przeważnie w porcelanowych filiżankach. Przeważnie, ponieważ niektóre jej rodzaje podaje się w wysokich, specjalnych szklankach. Przyjmuje się, że każdy rodzaj kawy podaje się w innego rodzaju naczyniach. Klasyczną kawę z ekspresu serwuje się w filiżankach. Cappuccino powinno być serwowane w jasnej, cienkiej i delikatnej porcelanie, prostej lub z wybrzuszonymi ściankami, o maksymalnej objętości wynoszącej 200 ml. Popularne espresso podaje się w niewielkiej filiżance o pojemności nieprzekraczającej 80 ml. Kształt filiżanki do espresso zazwyczaj przypomina rozszerzający się u góry cylinder, chociaż spotyka się również naczynia o kształcie przypominającym połówkę jajka. Ważne jest, żeby ścianki filiżanki były zrobione z grubej porcelany lub szkła, ponieważ espresso podaje się w uprzednio podgrzanej filiżance. Latte macchiato, powstające przez dolanie gorącego espresso do gorącego, spienionego mleka, podaje się w wysokiej, przezroczystej szklance o grubych ściankach, o objętości do 250 ml. Mrożoną café frappé można podawać w naczyniu podobnym do tego, w którym serwuje się latte macchiato. Irish coffee serwuje się w wysokich, wąskich szklankach z uszkiem, stojących na nóżce. Należy zaznaczyć, że w naszym kręgu kulturowym kawy nie powinno podawać się w klasycznych szklankach, ponieważ serwowanie jej w ten sposób przypisane jest raczej kulturze bliskowschodniej.