Dobór menu na przyjęcie z okazji chrztu najmłodszego członka rodziny jest podobnym wyzwaniem jak przygotowanie innej, dużej rodzinnej imprezy. Kierować się należy tymi samymi zasadami, pamiętając jednak, by w jadłospisie znalazły się też dania dla dzieci, których zawsze na chrzcinach jest przynajmniej kilka. Jako przystawkę najczęściej podaje się zupę: rosół, pomidorową, grzybową. Polacy najbardziej gustują w potrawach mięsnych, warto więc na danie główne podać roladę, kotlety czy schab. Dodatki niech będą klasyczne: ziemniaki/kluseczki/ryż. Nie zapomnijmy również o sałatkach i surówkach. O ile na wesele lepiej podawać dania porcjowane, tak na chrzest podajmy je na półmiskach czy w miskach, by każdy mógł nałożyć sobie tyle, ile ma ochotę. Na deser zwykle podaje się ciasto lub lody, obowiązkowo z możliwością wypicia aromatycznej kawy. Na przyjęciu z okazji chrztu tradycyjnie przyjęło się nie podawać alkoholu, choć i to jest kwestią indywidualną każdej rodziny. Jeśli planujemy, że przyjęcie będzie trwało do wieczora, przygotować powinniśmy też tzw. „zimną płytę”. W jej skład wchodzą sałatki, galaretki, śledzie, wędliny, sery.