Wydawać by się mogło, że przygotowanie sylwestrowego menu nie powinno nastręczać większych trudności. Owszem, jeżeli ktoś planuje menu złożone z chipsów, paluszków, barszczu z torebki, chleba z serkiem i alkoholu, to rzeczywiście jedyną trudnością będzie wyjście do sklepu po powyższe produkty. Zdarzają się jednak bardziej ambitni gospodarze. Takim można polecić menu złożone nie z kilku produktów, ale dań. Przede wszystkim do chleba można zrobić przepyszne pasty, czy to rybne, czy warzywne. Z segmentu sałatek można wybrać tę z selera, pora albo przepyszną sałatkę gyros. Na ciepłe przekąski znakomicie nadają się wszelkiej maści nadziewane warzywa lub zapiekanki. Na zupę, poza nieśmiertelnym barszczem, doskonale nadają się kremy warzywne lub klasyczny żur. Z wypieków, których wcale nie musi być zbyt wiele, dobrym wyborem jest klasyczny cytrynowiec albo lekki sernik; odradza się raczej ciężkostrawne makowce lub torty z dużą ilością masy. Doskonałym sylwestrowym wyborem są też flaczki cielęce, ale tylko w wypadku, gdy wszyscy goście je lubią. Nie jest to oczywiście jedyne możliwe menu, ale warto mieć na uwadze fakt, że potrawy powinny być sycące, ale stosunkowo lekkostrawne, dlatego też raczej odradza się gotowania tłustych mięs, kapusty czy roślin strączkowych.