Przystawki podawane są przed obiadem jako zapowiedź głównego dania. Nie oznacza to jednak, że ich przygotowanie jest lekkie i przyjemne. Wręcz przeciwnie – w tym wypadku inwencja i oryginalność są bardzo w cenie. Liczba i rodzaj przystawek zależne są przede wszystkim od samego obiadu. Do zwykłego, dwudaniowego posiłku z deserem zazwyczaj przygotowuje się jedną przystawkę. Do uroczystego, kilkugodzinnego obiadu – dwie. W pierwszym przypadku przystawką mogą być faszerowane warzywa lub grzyby, jakaś lekka sałatka z drobiem i warzywami czy ryby. Ważne, żeby danie nie było sycące, tylko pobudzało apetyt. W drugim przypadku na stół trafiają dwie przystawki, najpierw zimna, a po zupie ciepła. Zimną przystawką w tym przypadku może być carpaccio, koktajle z owoców morza, galarety czy faszerowane jaja. Jako ciepłe przystawki serwuje się różnej maści tarty, ciepłe rolady z mięsem i warzywami, smażone sery lub odpowiednio przyrządzony drób z owocami lub warzywami. Jedyne ograniczenie w doborze przystawek wynika z konieczności ich dopasowania do reszty menu.