Podczas mniej lub bardziej oficjalnych poczęstunków bardzo często można spotkać się z sytuacją, w której do kawy podawane są słodkie, wykwintne ciasta. Niestety, jest to błąd. Miłośnicy kawy otwarcie przyznają, że kremy i nadzienia bardzo skutecznie dominują nad smakiem kawy, przez co nie można w pełni cieszyć się walorami smakowymi tego napoju. Przyjmuje się, że jedynymi słodkimi dodatkami do kawy powinny być wysokiej klasy korzenne herbatniki lub likiery. Można ją również serwować z dobrej jakości gorzką czekoladą lub migdałami posypanymi kakao. Należy jednakże pamiętać, że do niektórych rodzajów kawy podaje się konkretne dodatki. I tak do espresso obowiązkowo należy podać kieliszek zimnej, niegazowanej wody, służący przepłukiwaniu kubków smakowych przed każdym kolejnym łykiem napoju. Cappuccino można posypać wiórkami kokosowymi lub cynamonem. Praktycznie każdą tradycyjną kawę można serwować z dodatkiem ajerkoniaku lub likieru migdałowego. Warto również pamiętać o dwóch najważniejszych dodatkach, czyli cukrze i spienionym mleku lub śmietance. Generalnie podczas picia kawy powinno się unikać wyrazistych i dominujących smaków, ponieważ bardzo skutecznie zagłuszają jej bukiet. Jedynym odstępstwem od tej normy, nigdy niepraktykowanym przez prawdziwego miłośnika kawy jest sytuacja, w której kawa jest zwykłym, zaspokajającym pragnienie dodatkiem do spożywanych potraw.