Szwedzkim stołem nazywa się jeden ze sposobów serwowania posiłków w hotelach, restauracjach oraz na przyjęciach czy rautach. Pojęcie to wywodzi się z języka szwedzkiego, w którym oznacza dosłownie „stół kanapkowy”, będący jednym ze sposobów serwowania tego typu przekąsek. Szwedzki stół polega na udostępnieniu gościom określonej liczby potraw znajdujących się na jednym, dużym stole, przy którym nie ma krzeseł. Każdy z gości nabiera sobie tylko te potrawy, na które ma ochotę. Ilość jedzenia na talerzu również nie gra roli, ponieważ koszty korzystania ze szwedzkiego stołu są zryczałtowane w koszty nadrzędnej usługi, takiej jak np. pobyt w hotelu. Istota tego typu rozwiązania polega na wspomnianym wcześniej braku krzeseł, dzięki czemu korzystanie z niego w żaden sposób nie ogranicza możliwości rozmowy z innymi osobami. Z tego względu szwedzki stół jest bardzo popularną formą organizacji biznesowych i firmowych przyjęć, ponieważ nie ma żadnych przeszkód komunikacyjnych w postaci odgórnego przyporządkowania gości do określonych miejsc. Jedynymi zasadami regulującymi korzystanie ze szwedzkiego stołu są ogólne zasady savoir-vivre’u. Nie powinno się nabierać zbyt dużo jedzenia ani odkładać z powrotem na półmiski już nabranego, po nabraniu jedzenia na talerz powinno się odejść od stołu, żeby inni też mogli z niego skorzystać, nie powinno się wynosić jedzenia poza przeznaczoną do konsumpcji przestrzeń itp. Menu zależne jest od gospodarza, jednakże – jeżeli jest się gospodarzem – warto pamiętać o zróżnicowaniu karty dań. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby na szwedzkim stole, poza tradycyjnymi przekąskami, znalazły się również zupy czy mięsa. Dopuszcza się również serwowanie alkoholu. Szwedzki stół powoli staje się coraz popularniejszym rozwiązaniem, szczególnie na oficjalnych przyjęciach i weselach.