Jest kilka powodów, dla których warto skorzystać z cateringu. Najważniejszym z nich jest elastyczność. Każda licząca się firma cateringowa bez problemu dostosuje swoją ofertę do potrzeb klienta, bez względu na to, czy jest to klient indywidualny, czy też firma lub instytucja. Usługi cateringowe mogą dotyczyć wszystkich rodzajów posiłków o każdej porze dnia i nocy, bez względu na ich ilość, jakość czy przeznaczenie. Zorganizowanie śniadania jest równie łatwe, jak zorganizowanie nocnego bufetu w pracującej całą dobę korporacji. Oczywistym jest, że serwowane posiłki dostosowane są do indywidualnych potrzeb klientów, dlatego też dla firm cateringowych z prawdziwego zdarzenia przygotowanie wegańskiego obiadu czy bezglutenowego posiłku dla chorego na celiakię jest tak samo możliwe do zorganizowania, jak przygotowanie weselnego stołu. Pod względem finansowym catering jest opłacalny głównie ze względu na elastyczną ofertę – klient nie zapłaci za usługę, z której nie będzie miał zamiaru korzystać, ponieważ w cateringu każda usługa liczona jest samodzielnie, a nie w pakiecie. Warto również zwrócić uwagę na konkurencyjność ofert, wynikającą z dość dużego nasycenia rynku tego typu usług, niemającą jednakże wpływu na ich ewentualną złą jakość. Dzieje się tak ze względu na liczne kontrole, jakim poddawane są firmy cateringowe, przez co klient ma pewność, że trafia do niego produkt w najwyższej możliwej jakości za daną cenę, będący równocześnie w zgodzie ze wszelkimi normami sanitarnymi czy dietetycznymi. Ostatnim powodem, dla którego warto skorzystać z cateringu, jest znaczna oszczędność czasu i energii, które musiałyby być poświęcone na samodzielne przygotowanie posiłków dla nierzadko bardzo dużej liczby gości.