Rodzaj i ilość picia przypadające na jednego gościa weselnego jest indywidualną sprawą organizatorów wesela. Jeżeli ktoś planuje wesele bezalkoholowe, wówczas warto zastanowić się, czy słowo „bezalkoholowe” należy rozumieć dosłownie, czy też oznacza ono w tym przypadku „bez wódki na stole”. Może się zdarzyć, że na niewielkim przyjęciu odbywającym się w formie wystawnego obiadu zdecydowanie lepszym pomysłem będą różne rodzaje wina do różnych potraw lub poprzedzające te potrawy interesujące aperitify. Często spotyka się również sytuację, w której pieniądze, przeznaczone pierwotnie na alkohol, organizatorzy albo państwo młodzi postanawiają wydać albo na bardziej wystawne jedzenie, albo na cele charytatywne. Coraz popularniejsze są również przenośne barki z piwem wlewanym do kufli przez barmana. O ile wesele bez alkoholu może się odbyć, o tyle trudno wyobrazić sobie weselne przyjęcie bez soków owocowych czy napojów gazowanych. Zdecydowanie najpopularniejszymi napojami są soki pomarańczowe i wszelkiego rodzaju cole. Nie należy również zapominać o wodzie gazowanej i niegazowanej oraz herbacie i kawie, podawanych albo o określonej godzinie, albo na życzenie gości. Generalnie na stole powinno znaleźć się 2-3 różnych napojów gazowanych, 4-5 różnych soków owocowych oraz woda mineralna. Ważne, żeby napoje, zarówno te bezalkoholowe, jak i te zawierające alkohol, były świeże, dobrej jakości i w wystarczającej ilości.