Przerwą kawową nazywa się niewielką przerwę organizowaną podczas konferencji, spotkań handlowych lub szkoleń. Jak sama nazwa wskazuje, podczas jej trwania uczestnicy danego zjazdu spotykają się w specjalnie przygotowanym do tego celu miejscu na przysłowiową „kawę”. Oczywiście, poza kawą, w menu powinny znaleźć się również herbata, woda, ciastka, opcjonalnie owoce, soki, kanapki lub ciasta. Organizacją przerw kawowych zajmują się albo firmy cateringowe, albo sami organizatorzy spotkań. Napoje, jak i ewentualne dodatki do nich, są zazwyczaj udostępnione w formie szwedzkiego stołu. Organizując przerwę kawową warto zastanowić się nad kilkoma kwestiami. Najważniejszą z nich jest kwestia obiadu. Jeżeli kawa z dodatkami jest jedynym ciepłym posiłkiem w ciągu dnia, nie świadczy to zbyt dobrze o organizatorach. Warto też zastanowić się nad dostępnością menu – czy ma być o określonej godzinie, czy też przez cały czas trwania wydarzenia. Organizację przerwy kawowej najlepiej polecić firmie cateringowej, która nie tylko zapewni odpowiednie posiłki, ale zajmie się również stołami i ich wystrojem, zapewni odpowiedni personel, a po wydarzeniu zajmie się właściwym uprzątnięciem miejsca.