Menu na imprezę plenerową powinno składać się w głównej mierze z ciepłych dań mięsnych, przygotowywanych na miejscu przez wykwalifikowanych kucharzy. Jedynymi ciepłymi daniami, które mogą być wcześniej przygotowane, a podczas przyjęcia jedynie odgrzane, są wszelkiego rodzaju zupy. Nie jest to oczywiście konieczne, ponieważ bardzo częstym rozwiązaniem, stanowiącym ciekawy kulinarny kontrapunkt do wszelkich gorących mięs, są chłodniki. Z ciepłych zup największą popularnością cieszą się żur oraz grochówka. Jako gorące przystawki znakomicie sprawdzają się wszelkiego rodzaju szaszłyki, nadziewane warzywa, marynowane i grillowane mięsa lub ryby, a także drób – udka, skrzydełka czy piersi. Doskonałymi dodatkami do tych potraw są grillowane ziemniaki, surówki ze świeżych warzyw, a także wszelkiego rodzaju sosy oraz dipy. Dobrymi zimnymi przystawkami są sałatki, galarety oraz marynowane warzywa, grzyby i śledzie. Jeżeli desery, to albo lody, albo owoce na gorąco. Jeśli plenerowe przyjęcie jest bardziej uroczyste, lub też wydane na specjalną okazję, wówczas wielką atrakcją kulinarną może być pieczony udziec, prosię lub dziczyzna. Przy układaniu takiego menu należy pamiętać także o potrawach wegetariańskich, ponieważ nie wszyscy goście mogą, lub chcą, raczyć się mięsem. Nie można również zapominać o chlebie oraz napojach, również – w przypadku imprez zamkniętych – alkoholowych, ponieważ dania mięsne, często pikantne, wzmagają zarówno apetyt, jak i pragnienie.