Stare powiedzenie mówi, że nie samą pracą człowiek żyje. W związku z tym, od czasu do czasu organizuje się po godzinach imprezy firmowe. Ich głównym celem jest integracja pracowników, miłe spędzenie czasu w koleżeńskiej atmosferze. Podczas tego rodzaju spotkań najlepiej sprawdzą się małe i lekkie potrawy, czyli tak zwane przekąski, które są nie tylko smaczne, ale też szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Z pewnością najlepsze okażą się takie propozycje jak małe, kolorowe kanapeczki, niekiedy określane też mianem tartinek, koreczki, sałatki, ciasteczka, deska serów, bagietki, faszerowane jajka, pieczarki, bądź pomidorki, czy też mini-tortille. Warto mieć na uwadze, że największym powodzeniem cieszą się zawsze te przystawki, które są nie tylko smaczne, ale i estetyczne. Najlepiej wyglądają te, które zawierają w sobie łososia, twarożek, mozzarellę oraz kolorowe warzywa, takie jak rzodkiewka, szczypiorek, pomidor, czy ogórek.
Przekąski obecne na imprezie raczej trudno zaliczyć do grona dań głównych, którymi można się najeść, dlatego też istnieje niepisana reguła, że na tego typu spotkania nie powinno się przychodzić głodnym. Oczywiście wszystko zależy od samego charakteru imprezy. I tak na przykład, w okresie wiosenno-letnim bardzo popularną formą imprez firmowych (i nie tylko) są grille. W tym przypadku mamy do czynienia z dosyć sytymi potrawami mięsnymi oraz piwem. Taki zestaw wymaga od większości z nas rezygnacji z wcześniejszego obiadu.